معاینه کردن خود باعث نگرانی بی مورد می شود.
بی شک اهمیت تشخیص زود هنگام در سرطان پستان بسیار زیاد است…
ولی معاینه خود جهت تشخیص سرطان روش مناسبی نمی باشد. چرا که این روش زن ها را فریب می دهد و منجر به نگرانی های بی مورد می شود. متخصص جراحی عمومی مرکز بهداشت آناتولی و رئیس مرکز پستان پرفسور دکتر متین چاکماکچی، به منظور راهنمایی اطلاعات مهمی در رابطه با تشخیص زود هنگام سرطان پستان در اختیار ما قرار می دهد.
یکی از سرطان هایی که بیشتر در زنان دیده می شود، سرطان پستان می باشد. سرطان پستان بالاترین آمار سرطان در میان زنان را به خود اختصاص میدهد. این نوع سرطان 24 درصد از کل سرطان های زنان و 14 درصد از سرطان هایی که منجر به مرگ می شوند را تشکیل می دهد. به این دلیل در رابطه با سرطان پستان مطالعات و تحقیقات زیادی وجود دارد. پیشرفت های متعددی در روش های تشخیص و روش های درمان وجود دارد. با توجه به نوع سرطان پستان گزینه های درمان نیز روز به روز متفاوت می شود و امروزه درمان های مخصوص شخص بیشتر مد نظر می باشد. زن ها باید ساختار پستان خود را بهتر بشناسند، تفاوت های ایجاد شده در پستان خود را بلافاصله متوجه شوند و در فواصل مشخص غربالگیری های روشهای پیشگیری لازم را به صورت سالیانه انجام دهند. بدین ترتیب با ترکیب اینگونه رفتار آگاهانه و فن آوری های پیشرفته امروزی، سرطان پستان دیگر یک سرطان ترسناک نمی باشد.
-
فرمول سحرآمیز؛ زندگی سالم
فرمول سحرآمیزی جهت جلوگیری از سرطان هنوز پیدا نشده است. ولی با زندگی سالم خطر ابتلا به سرطان به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. از جمله شرایط زندگی سالم می توان تغذیه مناسب، ورزش مرتب، رهایی از وزن زیاد و مهمترین مسئله نکشیدن سیگار را نامبرد. جهت کاهش خطر سرطان واقعا" باید سالم زندگی کرد.
-
امروزه خطر ابتلا به سرطان قابل تعیین می باشد.
برای تعیین خطر ابتلا به سرطان یک بانک اطلاعاتی بزرگ وجود دارد؛ از زنی که در خانواده وی سرطان مکرر دیده می شود یا در خانواده وی در جوانی سرطان پستان یا هر نوع سرطان دیگری وجود دارد، سؤالات متعدد پرسیده می شود و بانک اطلاعاتی ایجاد می شود. بدین ترتیب خطر احتمال آن زن به سرطان پستان با ارقام مشاهده محاسبه می شود. با توجه به نتایج به دست آمده درصد خطر ابتلای شخص به سرطان مشخص می شود و نسبت به این میزان پیشگیری های لازم اتخاذ می شود. 5-10 سال پیش محاسبه درصد خطر با داده ها امکان پذیر نبود.
-
معاینه بیش از حد پستان باعث افزایش نگرانی می شود.
در دهه 70 و 80 به زنها گفته می شد که خودشان شخصا" پستان های خود را معاینه کنند و حتی روش های معاینه نیز یاد داده می شد. امروزه عملکرد این روش ها خیلی خوب نیست. چرا که باعث فریب اشخاص می شود و نگرانی زن ها را بیشتر می کند. به اشخاصی که این روش را می دانند و می خواهند خودشان را شخصا" معاینه کنند، روش های معاینه یاد داده می شود ولی به اشخاصی که این روش را نمی دانند یا نمی توانند شخصا" خود را معاینه کنند هیچ اصراری در انجام معاینه نمی شود. این روش باعث از بین رفتن زمان می شود و مهمتر اینکه باعث نگرانی بیش از حد می شود. اصرار و پافشاری در این رابطه باعث کاهش کیفیت زندگی می شود. بدین ترتیب شخص می بایست مقررات را رعایت کند و به دکتر مراجعه کند، اگر خطر خاصی نداشته باشد مخصوصا" بعد از سن 45 سالگی، سالی یک بار به مراکز ویژه در این رابطه مراجعه کند.
-
نشانه ها و علائم بیماری جهت تشخیص زودهنگام اهمیت فراوان دارد.
هر چند که در پستان و نوک پستان تغییراتی ایجاد می شود تفاوتهایی دیده میشود ولی نشانه ها و علائم سرطان پستان عبارتند از:
- وجود غده توده در داخل پستان یا زیر بغل
- ضخیم شدن بافت پستان
- تغییر در ابعاد یا شکل پستان
- ورم در پوست یا نوک پستان، ظاهر پوسته پوسته و سرخ
- ظاهری شبیه پوست پرتغال در پوست پستان
- ترشح خونی از نوک پستان
-
در صورتی که پاسخ شما به سؤالات ذیل "بلی" است حتما" به پزشک متخصص مراجعه کنید!
در صورتیکه به هریک از سؤالات ذیل "بلی" می گویید:
- آیا شما یا یکی از اعضاء خانواده شما آزمایش ژنتیکی انجام داده اید و در این آزمایش ها مشخص شده است که ژن BRCA یا سایر ژن های سرطانی آسیب دیده اند؟
- آیا برای شما یا اقوام درجه یک یا درجه دو زیر 45 سال شما تشخیص سرطان پستان داده شده است؟
- آیا در اقوام پدری یا مادری شما دو یا چند نفر به سرطان پستان مبتلا شده اند؟
- آیا در بین اقوام شما فردی که هر دو پستانش هم زمان به سرطان مبتلا شده باشد وجود دارد؟
- آیا بین اقوام درجه یک شما مردی که به سرطان پستان مبتلا شده باشد وجود دارد؟
- آیا سن شما از 65 سال بیشتر است؟
- آیا در گزارش ماموگرافی قبلی اینگونه بیان شده است که "تراکم پستان بالا است" ؟
- آیا به هر دلیل دیگری در قسمت قفسه سینه آزمایش های رادیولوژیکی انجام شده است یا در معرض رادیوتراپی قرار گرفته اید؟
- آیا قبلا" درمان سرطان پستان شده اید؟
- آیا قبلا" بیوپسی پستان انجام داده اید و گزارش مشکوکی دریافت کرده اید؟
- آیا بین اقوام شما بیش از یک نفر مبتلا به سرطان تخمدان وجود دارد؟
- آیا بین اقوام شما اشخاص مبتلا به سرطان لوزالمعده وجود دارد؟
- آیا بین اقوام شما اشخاص مبتلا به سرطان پروستات وجود دارد؟
- آیا بین اقوام شما اشخاص مبتلا به سرطان مغز وجود دارد؟