محرک مغز

محرک مغز: جراحی، فواید، و بیماری‌های قابل درمان

محرک مغز: یک روش جراحی جدید

محرک مغز یکی از جراحی‌های پیشرفته در عصب‌شناسی است که برای درمان بیماری‌های عصبی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این فناوری که به عنوان تحریک عمیق مغز شناخته می‌شود، با کاشت الکترودها در مغز و ارسال جریان الکتریکی از طریق یک دستگاه باتری بهبود می‌بخشد. تحریک عمیق مغز به عنوان یک راهکار مؤثر در کنترل علائم بسیاری از بیماری‌های عصبی، به ویژه بیماری پارکینسون، شناخته شده است.

فهم بهتر از محرک مغز

ضربان‌ساز مغز یک روش جراحی است که هدف آن تنظیم فعالیت عصبی با ارسال جریان‌های الکتریکی با ولتاژ پایین به مناطق خاصی از مغز است. این الکترودها در مغز کاشته می‌شوند و با تنظیم فعالیت سلول‌های عصبی، به کاهش علائم کمک می‌کنند. این روش بر اساس اصل کاشت الکترودهای نازک در مغز و اتصال آنها به یک محرک کنترل‌شده توسط باتری انجام می‌شود. الکترودها در مناطق مختلفی از مغز کاشته می‌شوند که برای تسکین علائم بیماری‌های عصبی طراحی شده‌اند.

بیماری‌هایی که محرک مغز برای آنها مؤثر است

ضربان‌ساز مغز به طور فراوان در مدیریت بیماری‌های عصبی مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. برخی از این بیماری‌ها عبارتند از:

بیماری پارکینسون

این روش به‌عنوان یک راهکار مؤثر برای کنترل مشکلات حرکتی و علائم لرزش در بیماران پارکینسون استفاده می‌شود. ضربان‌ساز مغزی می‌تواند برای بیمارانی که به درمان دارویی پاسخ نمی‌دهند یا به دلیل عوارض جانبی داروها در شرایط سختی قرار دارند، راهکاری مناسب باشد

سندرم تورت

این روش می‌تواند تأثیر مثبتی در کنترل تیک‌های این سندرم داشته باشد، به‌خصوص زمانی که سایر روش‌های درمانی بی‌نتیجه باشند یا عوارض جانبی آنها غیرقابل تحمل باشد.

دیستونی

تحریک مغز می‌تواند برای تسکین علائم دیستونی و کنترل اسپاسم‌های عضلانی مؤثر باشد.

فواید محرک مغز برای بیماران پارکینسون

بیماری پارکینسون باعث کاهش تولید دوپامین در سیستم عصبی می‌شود. درمان با ضربان‌ساز مغزی به بیماران پارکینسون امیدواری بهبود می‌دهد و فواید زیر را داراست:

کنترل بهتر حرکتی: ضربان‌ساز مغزی می‌تواند در کاهش لرزش، سفتی عضلانی و حرکت‌های آهسته که در بیماران پارکینسون شایع است، مؤثر باشد.

کاهش وابستگی به داروها: برای بیمارانی که به درمان دارویی پاسخ نمی‌دهند یا نمی‌توانند عوارض جانبی داروها را تحمل کنند، درمان با ضربان‌ساز مغزی یک را

محرک مغز: جراحی، فواید، و بیماری‌های قابل درمان

محرک مغز: یک روش جراحی جدید

جراحی تحریک مغز: فرآیند و روش ها

بازدید مقدماتی بیمار

تیم تحریک عمقی مغز (DBS) قبل از جراحی، بیمار را ارزیابی می‌کند. این ارزیابی شامل عواملی از قبیل سلامتی بیمار، نوع بیماری و شدت علائم است. اگر بیمار برای جراحی تحریک مغز مناسب تشخیص داده شود، برنامه‌ریزی برای جراحی آغاز می‌شود.

برنامه‌ریزی قبل از عمل

در این مرحله، نقشه مغز با استفاده از تکنیک‌هایی مانند توموگرافی کامپیوتری (CT) یا تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) ایجاد می‌شود. این نقشه برای دسترسی به مناطق صحیح مغز در حین جراحی استفاده می‌شود.

جراحی تحریک مغز

بیمار معمولاً در حالت بیدار و تحت بی‌حسی موضعی قرار می‌گیرد. جراح الکترودها را روی نواحی از پیش‌تعیین شده مغز قرار می‌دهد و از آنها برای ارسال سیگنال‌های الکتریکی منظم به سلول‌های عصبی استفاده می‌شود. پس از قرار دادن الکترودها، دستگاه باتری (محرک) در زیر قفسه سینه کاشته می‌شود تا سیگنال‌های الکتریکی ارسال شده از طریق الکترودها را کنترل و تنظیم کند. پس از جراحی، سطوح تحریک و تنظیمات بر اساس نیازهای بیمار شخصی‌سازی می‌شوند.