در طول شیمی درمانی از مصرف غذاهای بسته بندی شده خودداری کنید
چه چیزی را می توان در طول شیمی درمانی بازسازی کرد؟
شیمی درمانی یک روش درمانی است که هدف آن متوقف کردن یا از بین بردن رشد و گسترش سلول های سرطانی است که با استفاده از درمان دارویی خاص به طور غیرقابل کنترلی تکثیر می شوند. پروفسور دکتر سردار تورهال ، متخصص انکولوژی مرکز بهداشت آنادولو با بیان اینکه برنامه غذایی خاصی برای سرطان یا دوره شیمی درمانی وجود ندارد، گفت مصرف نمک کم ، چربی کم، قندکم مصرف غذاهای فصلی و تازه بسیار مهم است. تا حد امکان، یعنی تغذیه سالم. بیماران سرطانی علاوه بر داشتن یک رژیم غذایی سالم، باید تا حد امکان از غذاهای بسته بندی شده دوری کنند، سیگار نکشند زندگی فعال داشته باشند و به وزن ایده آل نزدیک شوند.
پروفسور دکتر سردار تورهال متخصص انکولوژی مرکز پزشکی آنادولو، که گفت شمارش خون حدود یک هفته پس از شیمی درمانی وریدی کاهش می یابد «می توان در نظر گرفت که سبزی هایی که در این مدت خیلی خوب شسته نمی شوند، در صورت امکان باید پوست گرفته یا پخته شوند. از آنجایی که برخی از داروهای شیمی درمانی باعث افزایش سطح خون در سرم با گریپ فروت و انار می شوند، ممکن است اجتناب از این دو میوه تا چند روز آینده پس از شیمی درمانی بی خطر باشد.
شایع ترین عوارض شیمی درمانی تهوع، استفراغ و خستگی است
دکتر سردار تورهال با تاکید بر اینکه شیمی درمانی عوارض جانبی زیادی دارد، گفت : به طور کلی شایع ترین عوارض را می توان تهوع، استفراغ، خستگی، ریزش مو، اسهال ، زخم های دهان، تب و خونریزی در نظر گرفت. به ویژه، عوارض جانبی مربوط به درمان ظرف چند ساعت پس از درمان شروع می شود و در عرض 2-3 روز پایان می یابد. با این حال، ممکن است برای برخی از بیماران بیشتر طول بکشد. در آن زمان می توان اعمال درمان های تکمیلی را که باعث کاهش عوارض دارو یا کاهش دوز شیمی درمانی می شود متصور شد
.در صورت تب بیش از 38 درجه باید سریعاً با پزشک مشورت شود
پروفسور دکتر سردار تورهال با تأکید بر اینکه بزرگترین عارضه جانبی که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد تب است، گفت: «تب بیش از 38 درجه مهم است که می توان از داروهای تب بر استفاده کرد. اما برای تب های بیش از 38 درجه به خصوص در هفته اول پس از شیمی درمانی،هموگرام خون کاهش می یابد، بنابراین مراجعه سریع به بیمارستان ضروری است، در صورت انجام آزمایش خون، معاینه بیمار، آزمایش ادرار و رادیوگرافی قفسه سینه لازم است. در این صورت، اگر تصور می شود که سیستم ایمنی بدن بیمار سرکوب شده و عفونت فعال وجود دارد، ممکن است مناسب باشد که بیمار به آنتی بیوتیک شروع شود. جدای از این، اگرچه نادر است، سایر عوارض جانبی که نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارند شامل اسهال شدید، خونریزی، اختلالات بینایی، تهوع و استفراغ شدید است. برای این موارد، داروهای پیشگیرانه پس از درمان به عنوان استاندارد به بیماران داده می شود. اما اگر با وجود این درمانها این مشکلات ادامه پیدا کرد یا افزایش یافت، باید با پزشک تماس گرفت و اگر این امکان وجود نداشت، باید از خدمات اورژانس استفاده کرد.