سرطان سر و گردن و درمان

قسمت‌هایی از بدن هستند که اندام‌های ضروری ما در آن قرار دارند، که به ما اجازه می‌دهند ارتباطات روزانه خود را حفظ کنیم، نیازهای اساسی خود را انجام دهیم و با دنیا ارتباط برقرار کنیم، سرطان‌های سر و گردن گاهی اوقات می‌توانند به شکل موذی پیشرفت کنند. از آنجایی که هیچ روش غربالگری خاصی برای این سرطان ها وجود ندارد، برای تشخیص زودهنگام بسیار مهم است که بیماران از بدن خود آگاه باشند و از دخانیات اجتناب کنند. پروفسور بولنت اورن ارکول، پزشک متخصص گوش و حلق و بینی در بیمارستان آنادولو، بیان می کند که "شایع ترین علل سرطان سر و گردن دخانیات هستند و سیگار کشیدن یک خطر قابل توجه است، به ویژه برای تومورهای حنجره، حفره دهان، زبان، حلق و مری." پروفسور بولنت اورن ارکول به سوالات متداول در مورد سرطان سر و گردن پاسخ داده است.
سرطان های سر و گردن چیست و کدام تومورها در این گروه قرار می گیرند؟
سرطان سر و گردن به گروه بسیار وسیعی از تومورها از جمله تومورهای پوستی ناحیه سر و گردن و تومورهای حفره دهان، حلق، حنجره، حفره بینی، بینی، بزاقی و غدد تیروئید (از جمله برخی از انواع لنفوم) اشاره دارد. سینوس های پارانازال و حتی گاهی تومورهای بافت نرم که به ندرت با آن مواجه می شوند، در ناحیه ای که از استخوان های طوقه به عنوان حاشیه تحتانی گردن، شروع می شود و تا قاعده جمجمه به عنوان حاشیه بالایی گردن، خارج از مغز و نخاع است که به آن سارکوم می گویند.
چه چیزی باعث سرطان سر و گردن می شود؟
بزرگترین عاملی که باعث ایجاد سرطان سر و گردن می شود، دخانیات است. سیگار کشیدن خطر قابل توجهی است، به ویژه برای تومورهای حنجره، حفره دهان، زبان، حلق، ورودی مری و مجرای بینی. از آنجایی که سیگار بزرگترین عامل خطر سرطان سر و گردن در ترکیه است، تعداد بیماران مرد بیشتر از زنان است. علاوه بر این، وراثت ژنتیکی و برخی اختلالات ژنتیکی که بعداً اکتسابی می شوند نیز تأثیرگذار است. اما به ویژه در کشورهای شمال اروپا و آمریکا که با ویروس HPV مرتبط هستند، در سال‌های اخیر تعداد تومورهایی که لوزه‌ها و پایه زبان را جذب می‌کنند، افزایش یافته است. HPV در سرطان دهانه رحم بیماری های زنان دارای ویژگی های مشابه با ویروس است و با جذب لوزه ها و پایه زبان باعث ایجاد سرطان می شود. علل مختلفی برای انتقال HPV وجود دارد. اگرچه برای ترکیه بسیار جدیدتر است، اما تخمین زده می شود که HPV تا سال 2050 به شکل اپیدمی به ویژه در ایالات متحده افزایش یابد و سپس با کمک واکسیناسیون کاهش یابد.
میزان بروز آن در زنان و مردان چقدر است؟
در میان سرطان های سر و گردن در ترکیه، شایع ترین نوع سرطان در مردان، سرطان حنجره است، در حالی که سرطان تیروئید در زنان است. سرطان های دهان در رتبه دوم این فهرست قرار دارند. سرطان های سر و گردن رتبه ششم را در میان شایع ترین سرطان ها در جهان دارند.
در کدام محدوده سنی شایع تر است؟
اگر سرطان تیروئید را که در سنین پایین‌تر رخ می‌دهد کنار بگذاریم، سرطان سر و گردن معمولاً در سنین بالاتر (بیش از 50 سال) رخ می‌دهد. اما در بیمارانی که با شکایاتی مانند تورم یا توده گردن در سنین پایین‌تر مراجعه می‌کنند، حتماً باید به سرطان سر و گردن توجه کرد و بیمار را برای تشخیص قطعی معاینه کرد. در گروه‌های سنی مختلف، سارکوم‌ها یا تومورها و لنفوم‌های مختلف به ندرت در کودکان به دلیل استعداد ژنتیکی، جهش‌های ژنتیکی و اثرات محرک پرتودرمانی که در سنین پایین انجام می‌شود، دیده می‌شود.
علائم چیست؟
علائم ممکن است بسته به محل قرارگیری تومور متفاوت باشد. به عنوان مثال، گرفتگی صدا و زخم های دهانی که بهبود نمی یابند در سرطان حنجره و دهان به عنوان شایع ترین انواع سرطان دیده می شود. یا در تومورهای بینی که به ندرت دیده می شود، ممکن است شکایاتی مانند خونریزی بینی، احتقان بینی، زخم های صورت و دهان رخ دهد. علاوه بر این، این نوع سرطان می تواند باعث تورم و توده در ناحیه سر و گردن شود.
چگونه تشخیص داده می شود؟
همانند همه انواع سرطان، تشخیص زودهنگام برای سرطان سر و گردن بسیار مهم است. این تومورها گاهی اوقات با شکایات نامشخص و دیررس قابل مشاهده هستند. اگر زود تشخیص داده نشود، ممکن است دیر شود. هیچ روش غربالگری مشخص و معتبری برای تشخیص زودهنگام سرطان سر و گردن وجود ندارد. بنابراین، برای تشخیص زودهنگام نیازاست که بیماران از بدن خود آگاه باشند. بیماران باید به صدای بدن خود گوش دهند و به ویژه در موارد گرفتگی صدا، خونریزی های سرسخت بینی، زخم های التیام نیافته، توده های بزرگ شده و جدید سر و گردن و تنگی نفس که بهبود نمی یابد، حتماً به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنند. علاوه بر این، دوری از دخانیات برای جلوگیری از بیماری و کاهش خطرات بسیار مهم است.
آندوسکوپی روش مهمی در معاینه گوش و حلق و بینی است. به این ترتیب می توان داخل بینی، حنجره، حلق، بینی و سینوس ها را بزرگنمایی و به طور دقیق بررسی کرد. اگر یک یافته مشکوک شناسایی شود، برای تشخیص دقیق از روش های تصویربرداری استفاده می شود. بنابراین، تشخیص زودهنگام انجام می شود و می توان درمان های راحت تری را که باعث بهبود بقای بیمار می شود، به موقع برنامه ریزی کرد.
چه نوع درمان هایی اعمال می شود؟
روش های درمانی مختلفی از جمله جراحی برای سرطان سر و گردن وجود دارد. به خصوص در دو دهه اخیر، درمان های غیر از جراحی میزان موفقیت قابل توجهی را نشان داده اند. به عنوان مثال، در حالی که اولین مداخله جراحی در تومورهای دهان است، رادیوتراپی و شیمی درمانی را نیز می توان بسته به ویژگی های بیمار و تومور انجام داد و یا رادیوتراپی می تواند به عنوان یک روش درمانی غیر جراحی در تومورهای حنجره یا حلق استفاده شود. در تومورهای بینی، پرتودرمانی لزوماً انجام می شود و در صورت لزوم می توان با افزودن شیمی درمانی، درمان های ترکیبی را نیز برنامه ریزی کرد. در مواردی که پس از تجویز همزمان رادیوتراپی و شیمی درمانی نتیجه مورد انتظار حاصل نمی شود، می توان مجدداً جراحی را در نظر گرفت. بسیاری از تومورها با جراحی معمولی برداشته می شوند. با این حال، امروزه روش های جراحی همراه با فناوری های پیشرفته وجود دارد. مانند روش لیزری که برای تومورهای ناحیه حنجره و جراحی به کمک ربات به ویژه برای تومورهای پایه زبان و قسمت فوقانی حنجره استفاده می شود. در سرطان حنجره و برخی از موارد سرطان حلق، بسته به محل تومورها، می توان جراحی را با لیزر و با ورود آن از طریق دهان انجام داد. به طور خاص، تومورهای پایه زبان و لوزه ها در مقیاس کوچک که توسط ویروس HPV ایجاد می شوند، با جراحی رباتیک برداشته می شوند و لیزر را مستقیماً بدون باز کردن برشی وارد دهان می کنند. در این روش بیماران می‌توانستند با خیالی آسوده و در زمان بسیار کوتاهتری از بیمارستان مرخص شوند. علاوه بر این، جراحی‌های آندوسکوپی تومور به کمک ناوبری که برای کاهش عوارض و ارائه یک درمان موفق‌تر و نظارت بر عصب در طی برخی از جراحی‌های تومور، به‌ویژه برای تومورهای غدد بزاقی، استفاده می‌شوند، امروزه از روش‌های جراحی بسیار استفاده می‌شوند.
پس از درمان چه اتفاقی می افتد و چه زمانی بیماران می توانند به زندگی روزمره خود بازگردند؟
البته بسیار مهم است که کیفیت زندگی پس از درمان کاهش نیابد، اما بقای بیمار بسیار مهمتر است. بنابراین، روش مناسبی که بهترین بقا را فراهم می کند باید در طول دوره درمان استفاده شود. سپس، ارائه درمان هایی که کیفیت زندگی بیمار را در سطح بالاتری نگه می دارد، مهم است. در سرطان های سر و گردن، هر بیمار می تواند زندگی ناموفق خود را در زمان متفاوتی بازگرداند. ویژگی ها و مرحله تومور، سن بیمار و بیماری های اضافی و روش های اعمال شده از عوامل مهم در این زمینه هستند. به عنوان مثال، در مراحل اولیه سرطان حنجره، بیمار 1-2 هفته پس از جراحی لیزری به زندگی عادی خود باز می گردد. این دوره ها بسیار کوتاهتر از جراحی های باز است.
برای مشکلات زیبایی احتمالی بعد از جراحی در سرطان های سر و گردن چه اقداماتی انجام می شود؟
با توسعه روش های جراحی، روش هایی برای ترمیم نقایص بافتی و اسکار نیز توسعه یافته است. در این موارد، روش‌های تعمیری انتخاب می‌شوند که بهترین نتایج زیبایی و عملکردی را داشته باشند. حتی اگر یک جراحی بزرگ باشد، بافت‌های گرفته شده از قسمت‌های مختلف بدن با روش‌های جدید،  پیوند می‌شوند که نتایج موفقیت‌آمیزی را هم در جنبه‌های زیبایی و هم از نظر عملکردی نشان می‌دهد. علاوه بر این، ایمپلنت‌هایی که با طراحی بسیار خوب طراحی شده‌اند، در حال حاضر بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند.
پروفسور ارکول پس از فارغ التحصیلی از آکادمی پزشکی نظامی گولهانه به عنوان ستوان پزشکی در سال 2001، آموزش تخصصی خود را در کلینیک گوش و حلق و بینی بیمارستان آموزشی گاتا حیدرپاشا به پایان رساند. او بین سال‌های 2007 تا 2010 به‌عنوان پزشک متخصص در بیمارستان نظامی الازیغ و بین سال‌های 2010 تا 2022 به‌عنوان استادیار، دانشیار و استاد در بیمارستان آموزشی گاتا حیدرپاشا کار کرد. بین سال‌های 2015-2016، او آموزش‌های جزئی بالینی و تحقیقاتی در مورد سرطان سر و گردن و جراحی در دانشگاه پزشکی کارولینای جنوبی، مرکز تومور سر و گردن، چارلستون، ایالات متحده آمریکا به مدت یک سال دریافت کرد. او در سال 2014 به مدت دو ماه به عنوان پزشک ناظر در زمینه سرطان سر و گردن و جراحی در مرکز پزشکی دانشگاه پیتسبورگ، بخش گوش و حلق و بینی، بخش سر و گردن، پیتزبورگ، PA، ایالات متحده آمریکا کار کرد. پزشک ناظر در کلینیک هاوس گوش، برنامه پزشکان ویزیت کننده لس آنجلس، کالیفرنیا، ایالات متحده آمریکا. پروفسور دکتر بولنت اورن ارکول از مارس 2022 به عنوان متخصص گوش و حلق و بینی در بیمارستان مشغول به کار بوده است.