اعمال جراحی دشوار تومورهای استخوانی با موفقیت انجام میشوند
تومورها، توده یا تورمی هستند که از طریق تقسیم سلولی کنترلنشده ایجاد می شوند، و امکان رؤیت این تومورها در استخوان ها نیز وجود دارد. درد مداوم استخوان مهمترین نشانه تومورهای استخوانی تلقی می شود. پروفسور کاآن اِرلَر متخصص ارتوپدی و تروماتولوژی مرکز پزشکی آنادولو، اذعان می کند که «در بیشتر تومورهای استخوانی که علت نامشخص و گاهی اوقات ژنتیکی است، بافت های غیرطبیعی جایگزین بافت های سالم می شوند. تومور، استخوان را ضعیف کرده و منجر به شکستگی پاتولوژیک می شود. چنانچه اقدامت پیشگیرانه لازم صورت نگیرد، تومورهایی که به سرعت در حال رشد هستند (تومورهای تهاجمی) به سمت سایر بافت ها حرکت می کنند و باعث ایجاد متاستاز می شوند.»
پروفسور دکتر اِرلَر، اذعان می کند که بیشتر تومورهای استخوانی خوش خیم هستند. ایشان می افزاید: «سرطانی که در استخوان شروع می شود (اولیه) متفاوت از سرطانی است که در سایر قسمت های بدن شروع شده و به سمت استخوان پیش می رود (ثانویه). بوجودآمدن تومورها و آسیبی که به بافت ها وارد می آورند به رفتارهای بیولوژیکی آن ها بستگی دارد. برخی از آن ها به طور اتفاقی شناسایی می شوند و برخی دیگر منجر به بروز شرایط حاد می شوند. پروفسور دکتر اِرلَر، به سوالات ما در خصوص تشخیص و درمان تومورهای استخوانی پاسخ مي دهد.
شایع ترین تومورهای استخوانی ؟
شایع ترین تومورهای استخوانی با منشاء اولیه عبارتند از:
- مالتیپل میلوما: این مورد شایع ترین تومور اولیه استخوان و بدخیم ترین تومور مغز استخوان است. هرساله 20 نفر در هر یک میلیون نفر به آن مبتلا می شوند. در سنین 50 تا 70 سالگی رؤیت می شود و می تواند هر استخوانی را مبتلا کند.
- استئوسارکوم: این نوع دومین تومور اولیه شایع با منشاء استخوانی است. غالباً در نوجوانان دیده می شود و در ناحیه زانو واقع شده است و هر ساله منجر به مرگ 2 الی 3 نفر در هر یک میلیون نفر می شود. به میزان کمتری در ناحیه لگن و شانه دیده می شود.
- سارکوم یووینگ: بیشتر در سنین بین 5 تا 20 سال دیده می شود که در آن آسیب به استخوان و تودهی وسیع بافت نرم دیده می شود. بیشتر در اندام های فوقانی و تحتانی، استخوان لگن و قفسه سینه مشاهده می شود.
- کندروسارکومای: اغلب درسنین بین 40 تا 70 سالگی دیده می شود. توده هایی در ناحیه ران، استخوان ران و شانه ایجاد می کند.
چه نوع علائمی در این تومورها دیده می شود؟
در بسیاری از بیماران مبتلا به تومور درد وجود دارد. درد به طور کلی به صورت ناراحتی مستمر کمشدت حس می شود که آن را درد بلانت یا درد مبهم می نامند. باوجود اینکه بیمار استراحت می کند درد همچنان ادامه می یابد و شب ها بدتر می شود. تروما یک علت محسوب نمی شود اما درد بعد از تروما افزایش می یابد. شکستگی پاتولوژیک در استخوان های ضعیف دیده می شود و باعث افزایش درد می شود. بعضی از تومورها منجر به تب و تعریق شبانه می شوند. گاهی اوقات هم به صورت توده هایی بدون درد نمایان می شوند. برخی از تومورها به طور اتفاقی از طریق رادیوگرافی پس از آسیب به قوزک شناسایی می شوند.
.
آیا رادیوگرافی برای تشخیص تومور کافی است یا به انجام روش های تصویربرداری بیشتری نیاز است؟
امکان رؤیت برخی از تومورها در رادیوگرافی وجود دارد اما به منظور تمایز نوع تومور، از روش های تصویربرداری دقیق تری مانند توموگرافی(سي تي اسكن)، ام ار آی، سینتی گرافی، PET سي تي اسکن و توموگرافی(سي تي اسكن) ریه استفاده می کنیم. از توموگرافی به منظور رؤیت جزییات تومور و از ام ار آی به منظور رؤیت گسترش تومور در استخوان یا پخش شدن آن به نواحی اطراف استفاده می کنیم. سینتی گرافی استخوان، اطلاعاتی را درباره فعال سازی بیولوژیک تومور، وجود و یا عدم وجود متاستاز را در اختیار ما قرار می دهد.
چه نوع تست هایی برای تشخیص انجام می گیرد؟
تست کامل خون یا تست ادرار ممکن است ضروری باشد. بیوپسی که به منظور نمونه برداری از بافت صورت می گیرد، یک نوع نمونه برداری دیگر است که باید در مرکزی انجام شود که مداخله جراحی توسط متخصص آنکولوژی ارتوپدی انجام می گیرد. این تست ممکن است به صورت بیوپسی سوزنی یا بیوپسی باز باشد. همان قدر که روش به کار رفته حائز اهمیت است، میزان تجربه پاتولوژیست نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است.
درمان تومورهای بدخیم استخوان چگونه انجام می شود؟
درصورت مشاهده یک تومور بدخیم، بهره مندی از نظر سایر پزشکان حائز اهمیت است. درمان تومورهای استخوانی در قالب یک کار گروهی انجام می شود. اعضای اصلی این تیم شامل متخصصین آنکولوژی ارتوپدی، انکولوژی پزشکی، رادیولوژی، رادیوتراپی آنکولوژی، و پاتولوژی می شوند. هدف از درمان غلبه بر سرطان و محافظت از اندام است.
با پیشرفت علم پزشکی، چه پیشرفتی در درمان تومورهای استخوانی دیده می شود؟ آیا هرگونه تغییری در روش های جراحی وجود دارد؟
قبلاً به منظور ریشه کن کردن سرطان از بدن، قطع عضو صورت می گرفت. اما هم اکنون، یک رویکرد جراحی وجود دارد که از اندام محافظت می کند و تومور را برمی دارد. در درمان جراحی ممکن است مرکز تومور یا کل تومور به همراه بخش وسیع یا محدودی از بافت های سالم اطراف آن برداشته شود.
هدف، حفظ اندام با عملکرد مناسب پس از درمان سرطان است. پیشرفت هاي جراحی ترمیمی در این زمينه بسيارسودمند است. پروتز، پیوند استخوان که از بخش های دیگر سیستم استخوانبندی بدن فرد گرفته شده و برای درمان ناحیه مبتلا به کار گرفته می شود و نیز روش های بازسازی بیولوژیکی، همه روشهایی هستند که اغلب مورد استفاده قرارمی گیرند.
روش های دیگر؟
برخی از تومورهای استخوانی به پرتودرمانی حساس هستند. پرتودرمانی باید به تنهایی یا در کنار سایر درمان ها انجام شود. بسته به رفتار بیولوژیکی بیماری، شیمیدرمانی می تواند یک درمان محسوب شود. شیمیدرمانی می تواند قبل یا پس از عمل جراحی صورت گیرد.
در مورد پیگیری بیماران پس از درمان چه حرفی برای گفتن دارید؟
پیگیری بیمار، نخست در بین فواصل زمانی کوتاه صورت می گیرد و سپس این پیگیری به فاصله زمانی مختلف در طی سال ها صورت خواهد گرفت. با این روش، بازگشت بیماری یا گسترش آن به سایر ارگان ها در مراحل اولیه تشخیص داده می شود و یک برنامه ی درمانی اتخاذ می شود. در این مدت، بیمار باید از لحاظ روانی مورد حمایت قرار گیرد و به زندگی اجتماعی خود بازگردد. سرطان ریه، پستان، تیروئید و سرطان پروستات، منشاء اصلی متاستاز یا گسترش تومور از ارگان های دیگر به غیر از تومور اولیه بدخیم استخوان هستند. علاوه بر این، درد استخوان که در سنین پیری شدت می یابد باید با دقت مورد برسی واقع شود.
نسبت به این علائم محتاط باشید!
پروفسور کاآن اِرلَر متخصص ارتوپدی و تروماتولوژی: اگر با وجود استراحت احساس درد می کنید و اگر فکر می کنید توموری در استخوان هایتان دارید، لطفاً فوراً به پزشک خود مراجعه کنید. متخصصان آنکولوژی ارتوپدی در هر وضعیتی به شما کمک خواهند کرد.»